top of page
Search
  • Writer's pictureSasia Donskov

Farming Gods way

Efter gudstjeneste og frokost søndag den 1. september, var vi ude og få rundvisning i det man kalder shambaen. Shambaen er egentligt bare ude på landet - det er små hjem der har marker og træer de dyrker og derved tjener deres penge. Men dette var ikke bare hvilket som helst sted, det var nemlig et sted, der er en del af et Zanzic projekt. Igennem projektet har de lært hvordan de får bedst muligt ud af deres marker og hvordan de i det hele taget skal gøre. Men ude i denne shamba, skulle de fire danske og de fire tanzanske globale fortællere altså også tilbringe et døgn.



Foruden de 8 unge mennesker som skulle bo derude et døgn ved hver deres muslimske familie, var der også Maria, en lærer fra syskolen Catherine, hendes søn, vores chauffør Yohana og Niwaeli som er koordinator på projektet. En mand viste os rundt på både hans og andres marker, fortalte os om afgrøderne, vandingssystemer og meget meget mere. Rundturen startede dog med at hilse på hans gamle mor, med stor respekt fra begge sider. Når man hilser på ældre mennesker siger man ikke jambo - som er et ligesindet hej - man bruger i stedet shikamoo for at vise respekt for de ældre. Herefter gik vi rundt og kiggede på markerne og træerne.



Rundturen startede ved kartoflerne, hvor de både dyrker de søde og de hvide. Så kom vi videre til en grøntsag jeg ikke husker hvilken var, men om denne blev der ihærdigt forklaret hvordan man både kan bruge grøntsagen samt de grønne blade der udgør toppen. Vi fik da også forklaringen på hvordan man tilbereder toppen - først skyl herefter kog eller steg - meget simpelt. På turen til næste mark skulle vi da også lige smage rå kartoffel (igen både sød og hvid) - og det var altså bare en stor som gik på omgang mellem alle. Vi kom så til løgene og rødbederne, rødbederne regner de med at kunne sælge tourister og særligt europærer som os. Igen var der smagsprøve, denne gang på stilken af løget, som egentligt bare smager af purløg. Vandingsanlægget skulle også stolt vises frem. En stor tank der var sat fast oppe i et træ, til at kunne give tryk på vandet når markerne skulle vandes. Vandet kunne så pumpes op fra jorden til tanken og en smule regnvand kan også falde deri. Når snakken nu gik på vand, var det vel også meget passende at der kom nogle dråber fra oven. Klara ville ikke være våd, og valgte derfor at bruge et stort blad som hendes paraply.



Næste stop på turen var gødningen, som er totalt økologisk og bæredygtig. Alt herude er forresten økologisk. Gødningen laver de ved at tage lorten fra deres køer og hælde i en tank blande det med vand og så bare røre rundt en gang imellem. Så er det nemt lige at tage lidt gødning når man har brug for det. Her fik vi os også en god snak om økologi og tanken bag konceptet med farming God's way. Farming God's way vil sige at man dyrker landbruget i Guds ånd, og det er groft sagt at de er økologiske og bæredygtige. Det handler om ikke at bringe en masse unaturlige stoffer og ting ind i naturen og at gøre det i Guds ånd er en god måde for dem at forstå. Man kunne jo også bare lave konventionelt landbrug som vi har meget af i Danmark, det ville de nok også få et større udbytte på, men det er ikke det man ønsker og de vil helt sikkert også tjene på at være bæredygtige.


Videre på turen så vi også Zanzibar æbler, agurker, okra, Zanzibar aubergine, vandmeloner, majs, papaja, mango og ananas. De dyrker så utrolig mange ting, mange af dem var godt nok ikke modne, men der var da smagsprøver på agurkerne, æblerne og okra. Efter rundturen gik vi hen til bondens hus hvor de havde lagt et tæppe ud som vi kunne sidde på. Her fik vi så også en omgang dejlig vandmelon og nogle små kokoskager. Vi fik også takket for en rigtig fin rundvisning og snakket lidt mere om hvordan man tilbereder forskellige retter og hvilke frugter/grøntsager vi kunne spotte derfra.


Billede 1 og 2: fremvisning af blade og kartofler

Billede 3: smagsprøver på blade Billede 4: Klara deler sit læ med Jaque og Yohana Billede 5: Gødning Billede 6: Zanzibar æble Billede 7: En af de mange brønde Billede 8, 9, 10 og 11: marker med afgrøder; vandmelon, majs og ananas

Billede 12 og 13: Forkælelse i form af kager og vandmelon

Billede 14: Huset hvor Jaque og Annika overnattede

Billede 15: En ægte tanzanisk ko!


Nu var det så tid til at fordele de globale fortællere ved deres respektive familier. På turen rundt for at aflevere dem så vi mange af de samme frugter/grøntsager og så så vi også nogle dyr bla. geder og køer. Først satte vi Jaque og Annika af, og så kørte vi til et andet sted hvor Klara og Thecla skulle bo. Hos Klara og Theclas værtsfamilie, brasede vi lige ind i et VICOBA møde. VICOBA står for village community banking som er en gruppe mennesker i en landsby der sammen har en form for bank. Selve banken er en kasse med penge (som alle har givet til), kassen er låst med tre låse og det er tre forskellige mennesker der holder nøglerne. Derfor er der VICOBA grupperne som skal bestemme hvad de vil give lån til - det er nemlig ikke penge man bare kan få, men penge man kan låne til at starte et projekt eller en virksomhed. I denne gruppe lavede de det fineste stof som de farvede med de flotteste farver, de lavede gulvtæpper og vaskemiddel - rigtig mange fine ting som vi vist også fik brugt nogle penge på.



Efter at have set VICOBA gruppen og selvfølgelig bankkassen var det tid til at køre til sidste sted hvor drengen skulle overnatte. Johannes, Kennet og Elfas blev sat af ved et rimelig stort hus med rigtig mange høns så her blev vi selvfølgelig tilbud at købe æg til billige penge. Det var helt fantastisk at komme rundt og se hvordan de træninger som Zanzic laver med både landbrugsprojekter og VICOBA, virkelig gør en forskel. Helt fantastisk at se alle de ting som menneskerne herude kan lave og får ud af det. For mig var det en stor oplevelse blot at være med på rundvisning, men jeg er slet ikke i tvivl efter at have hørt om overnatningen også, at de globale fortællere har haft en meget vildere oplevelse. Hvis du vil høre mere om deres oplevelse kan du finde dem på facebook og instagram - under konfirmand aktion. Har du et hold konfirmander eller kender en præst som mangler et fedt oplæg til en flok konfirmander, kan de også bookes til foredrag på konf.dk


Guds fred.

57 views0 comments

Recent Posts

See All

Pemba

bottom of page